TUINreis met tuinMAGIE

Bijzondere Tuinen- en Sfeerreis 

België en Noord-Frankrijk

5 dagen genieten en beleven 

3 - 7 juni 2024


Karakteristieken van de tuinen:

De watertuinen van Annevoie, Annevoie, België

De watertuinen van Annevoie is een creatie van water-engineering. De tuinen zijn aangelegd in 1758 -1762, en ze is ook vandaag nog uniek in zijn vormgeving. Een twintigtal aantrekkelijke vijvers, meren en kanalen, met meer dan vijftig watervallen en fonteinen worden op een natuurlijke wijze gevoed. De waterelementen worden gevoed vanuit het grote kanaal dat als een voorraadbekken functioneert. 

De tuin heeft drie Europese stijlen: Engels, Frans en Italiaans. De Engelse watertrap is een prachtig voorbeeld van de Engelse landschapsstijl, waarin kunst de natuur nabootst.

Het Franse onderdeel is kunst dat de natuur verbetert. Dat zie je in het formele smalle kanaal dat recht is met boven elkaar geplaatste watervalletjes.

De Italiaanse stijl, is kunst die de natuur tegemoet komt. Bijvoorbeeld de waaiervormige fontein, een fontein die water 7 meter omhoog spuit. En een kunstmatige grot met een afbeelding van de god van het water en de oceanen. 


Les Hortillonnages, Amiens 

Een bezoek aan Les Hortillonnages is een bijzondere ervaring. Aan boord van een boot vaar je met deze tuinexcursie door een uniek gebied. Het is de enige manier om dit uitgebreide netwerk aan irrigatiekanalen te verkennen. De totale lengte van alle kanalen en watergangen is meer dan 45 kilometer. Hiervan is een deel van 2,5 kilometer toegankelijk voor het publiek. Het geheel heeft een oppervlakte van 300 hectare, dat zijn in totaal 600 voetbalvelden.

De kanalen zijn aan het begin van de twintigste eeuw gegraven om de groentetuinen van water te voorzien die door de tuinders werden bewerkt. Enkele bestaande tuinen doen tegenwoordig dienst als volkstuin. Deze tuinen zijn vaak particulier bezit. 

De sfeervolle tocht tussen het groen van bosschages, treurwilgen, esdoorns en elzen geven de percelen een bijzondere charme. De kleine bouwsels op de tuintjes zijn allemaal uniek. Een mysterieus huis ziet er verlaten uit. De eenden, meerkoeten en futen brengen het water oppervlakte tot leven. Bloeiende kattenstaarten en zonnebloemen kleuren de oevers. En sommige smalle zijkanalen zijn volgroeid met waterlelies.

Aan de kanaalzijde zijn de tuinlieden enkele zomer volop in de weer met kleurrijke eenjarige planten. 


Tuin - kunstschilder Henri Le Sidaner (1862-1939), Gerberoy 

Door de jaren heen transformeerde Henri Le Sidaner een verwaarloosde boomgaard van ongeveer 43.000 vierkante meter in een prachtig meesterwerk. Hij maakte schetsen in het kleine atelier van de voormalige schuur. De rozentuin, de muur langs het pad, de toren, de pergola, de balustrade en de beelden. De kunstenaar bedacht het allemaal tot in details.

Vandaag de dag worden deze tuinen bestempeld als "opmerkelijke tuinen". Ze zijn gescheiden van elkaar, verspreid over drie verdiepingen en met elkaar verbonden door paden die door de bomen kronkelen.

In zijn voortuin creëerde schilder Henri Le Sidaner de Witte tuin. Hij plantte grasanjers met witte bloemen, een mix van witte klimrozen en witte klimrozen waarvan de bloemen meer dan 3 en 4 meter hoog zijn. Als klap op de vuurpijl bekronen witte hortensia's deze prachtige monochrome tuin.

Op de ruïnes van het voormalige versterkte kasteel heeft Henri Le Sidaner een prachtige tuin met Italiaanse invloeden aangelegd met terrassen in drie lagen, geïnspireerd door een studiereis naar de Borromeïsche eilanden.

De rozentuin ligt boven de terrassen met Italiaanse invloeden en bestaat uit een verzameling klimrozen in rode en roze tinten. Henri Le Sidaner koos voor de klimrozen "Dorothy Perkins" en "Excelsa" vanwege hun resistentie tegen de plaatselijke weersomstandigheden en ziekten. Rosa City of York (een witte roos) en Rosa gallica (Franse roos), met hun delicate geur, maken deel uit van die weelderige omgeving. De meeste klimrozen die door de schilder zijn geplant, zijn nu meer dan 100 jaar oud.

De belvedère kijkt uit over het platteland. De toren, versierd met een prieel, imiteert de Tempel van de Liefde in het Petit Trianon in Versailles. Het figuur van de Liefde is vergelijkbaar met de "Putto met dolfijn" van Verrocchio, en te zien in het Uffizi Museum in Florence, Italië.

De toren is beplant met heesterrozen en klimrozen die langs de zes houten pilaren groeien die de koepel ondersteunen. Henri le Sidaner tekende zelf het ontwerp van de tempel, en hij bouwde die met de hulp van zijn vrienden uit Versailles.


Huis en Tuin - impressionistisch kunstschilder Claude Monet (1840-1926), Giverny

Kunstschilder Claude Monet heeft zijn creatie en inspiratie op één hectare tot bloei laten komen. Monet wilde een tuin waarin hij kon experimenteren met het licht van de lucht, de kleuren en het water. In Giverny vond hij dit en hier schilderde hij talloze schilderijen. De tuin bestaat uit De Bloementuin en De Watertuin. 

De kleurrijke Bloementuin ademt een serene sfeer en heeft een impressionistische toon. Deze tuin is ontworpen met de hoofdpad als centrale as met daaraan de zijpaden. Monet wilde een compositie tot in de hemel creëren. Groeiend langs de ijzeren constructies over het hoofdpad, zorgen de klimplanten in de zomer voor een fascinerende tunnel van bloemen en bladeren. De frisgroene bladeren van de Oost-Indische kers markeren de borderrand langs grind van het hoofdpad. De kleurige een- en meerjarige planten, laten je wegdromen in fantasie.

Het weiland dat aan de andere kant van het spoor lag kocht Monet in 1893. Hij was geïnspireerd door de landschappen op Japanse prenten. De rivier de Ru is verlegd om De Watertuin te kunnen maken. De waterlelies, de wilgen, de zon, de lucht en de Japanse brug worden in de grote vijver weerspiegeld. Vanaf elke brug heb je een prachtig zicht op de weerkaatsingen in het water.


Les Jardins d'Étretat

Les Jardins d'Étretat heeft een Neo-futuristische sfeer. De tuin bestaat uit zeven verschillende tuinen.

De Avatartuin. Avatar is een Sanskriet woord dat de materiële verschijning of incarnatie van een machtige godheid, godin of geest op aarde betekent. Een benadering die bezoekers voorbij de grenzen van de werkelijkheid leidt, naar het magische rijk van het surrealisme. Waar zelfs bomen muziek maken. Opvallend gesnoeide planten wenken de bezoeker om binnen te stappen in een sprookje waar iedereen een pad kan vinden naar zijn eigen Avatar.

De tuin van de emoties is nagebootst naar de eerste Franse oesterkwekerij, die eigendom was van koningin Marie Antoinette, en aan de kustlijn ligt van de tuin van d'Étretat. De oceaanbodem was een belangrijke inspiratie voor deze tuin. De gesnoeide planten weerspiegelen de landschappen van de onderwaterwereld en de habitat van de oesters. Het is ook de thuisbasis van  expressief gebeeldhouwde gezichten. De sculpturen vangen het hele scala aan emoties en symboliseren de verschillende "stemmingen" van de oceaan en haar bewoners. 

De impressionistische tuin opent zich op het iconische historische panorama van de oceaan en de kliffen van Étretat. Dit heeft vele grote kunstenaars hebben geïnspireerd. Jean-Baptiste Camille Corot, Eugène Delacroix, Edouard Manet, Claude Monet en Vasily Polenov, die hier allemaal kwamen om te schilderen. De topiary gesnoeide planten belichamen de getijden van het Kanaal en versterken het effect van ondergedompeld te zijn onder water.

Jardin d'Aval is een ontmoetings- en rustpunt voor de bezoekers. Het verhaal van Alice in Wonderland vormde de inspiratiebron. De tuin is magisch omringd door fantasierijke planten en talrijke taxusbogen die de beroemde Aval-klif van Étretat symboliseren. Jardin d'Aval heeft een rijke collectie orchideeën, hun bloeiende bloemen versterken de surrealistische sfeer van de tuin met hun ongewone kleuren en vormen.

De Zen-tuin belichaamt een harmonieus samenleven van mens en natuur. Hier groeien alleen planten met witte bloemen, en de bezoeker een gevoel van maagdelijke puurheid en eenheid met de natuur geven. Deze tuin heeft audio: hier kun je het woord "kunst" horen en zien in het gebladerte en in het ruisen van de bomen. In de bocht van een pad is een geheimzinnig bamboebosje.

Jardin La Mancha bestaat uit doolhoven van grootschalig gesnoeide planten, die doen denken aan de onrustige golven van de oceaan. De zilverachtige kleur van de bladeren lijkt op het zeeschuim op de kammen van de golven die tijdens een storm tegen de kliffen van Étretat slaan. Jardin La Manche wekt levendige emoties op bij bezoekers. Als je in de draaikolk van de woeste elementen terechtkomt, wil je er alleen maar "gezond en wel" weer uitkomen.

Jardin d'Amont torent majestueus boven de andere tuinen uit. Hier veranderen de planten in kliffen en versmelten ze met de lijn van de horizon. Ze imiteren de rotslagen van de Witte Kliffen van de Albasten Kust van Normandië en verbazen met hun mathematische precisie. Het terras van Jardin d'Amont is het hoogste uitkijkpunt en kijkt uit over de  tuinen en het betoverende landschap van Étretat.


Tuin en Arboretum Gent

De Plantentuin heeft een collectie van ruim 10 000 plantensoorten en een grootte van 2,75 ha. Het is ontstaan in 1797. In de kassen groeien de tropische en subtropische planten en de winterharde planten groeien buiten. De planten zijn gegroepeerd per thema zoals rotstuin, mediterrane tuin, of op basis van natuurlijke verwantschappen. In het arboretum staan bomen uit Europa, Azië en Amerika. Natuur in de stad - een gidstocht langs hedendaagse projecten - Gent - St. Niklaas

Onder de bezielende leiding van een landschapsarchitect bezoeken we actuele projecten in Gent en St. Niklaas. Vormgeving op een wijze dat mensen, natuur en cultuur samengaan. 

Een Prettige Wildernis - Gent

Een landschapspark met een oppervlakte van 14 hectare aan de rand van een 19-eeuwse gordel van woonwijken. Een voormalige stortplaats en volkstuintjes krijgen de bestemming van een ecologisch landschapspark met veel water. Met behoud van historische elementen zoals de basisstructuur van de vroegere volkstuinen. En het behoud van waardevolle ecologische elementen zoals het broekbos en het zeggeveld.Natuur in de stad - een gidstocht langs hedendaagse projecten - Gent - St. Niklaas

Voorhaven - Gent

Een beeld van het havenkarakter, met ruimte voor ontspannen, samen iets doen, spel, het ontmoeten, genieten van het uitzicht.... En een knipoog naar het verleden, plaatsen van haven artefacten. De verdwenen loods 21 wordt aan de kadezijde geëvoceerd door een nieuwe kolommen- / balkenstructuur, "pergolastructuur" genaamd. 

Foto Denc-studio - Bart Cobbaert 2021


Natuur in de stad - een gidstocht langs hedendaagse projecten - Gent - St. Niklaas

St. Niklaas - Clementwijk 

Water en natuur, een grote troef voor de wijk. Foto Fris in het landschap 2022>