Hi,

Mijn naam is Wim Paul van der Ploeg (1967)

Als energetisch hovenier en tuinontwerper help ik jou en andere tuinliefhebbers met hun tuin. Kortgezegd kom ik bij jou als tuinliefhebber thuis. We bespreken je wensen waarna ik een passend ontwerp en beplantingsplan uitwerk. Daarna leg ik graag jouw tuin aan.

Ik ben geboren als jongste uit een gezin van 10 en opgegroeid tussen de appelbomen in de Noordoostpolder. De kennis en ervaring van het fruitteeltbedrijf van mijn ouders ligt aan de basis van mijn werk. Dat was van jongs af aan met liefde en aandacht planten verzorgen.

Daar heb ik geleerd wat werkt en wat niet werkt. Wat voor mij nu heel vanzelfsprekende kennis is, is dat lang niet voor iedereen. Deze ervaring is voor mijn werk van onschatbare waarde.

Een tuin die je inspireert en energie geeft

TuinMagie is ontstaan vanuit mijn enthousiasme om gepassioneerde planten- en tuinliefhebbers zoals jij te helpen en te inspireren. 

Dat doe ik vanuit mijn werk als hovenier waarin ik ben opgeleid en gediplomeerd. In de volksmond word ik tuinman genoemd. Een enkeling noemt me de man van het boek (De Magie van Tuinieren). Weer een ander directeur. Zelf vind ik energetisch hovenier en tuinontwerper het best passen.

Energie in je tuin brengen of de energie van je tuin verhogen is de kern van mijn werk. En dit doe ik op 1001 manieren. Als tiener was mijn droom boswachter of biologieleraar te worden. Na enkele andere werkpaden te hebben bewandeld, voel ik dat ik mijn bestemming heb gevonden. De vorm die het nu heeft, had niet beter kunnen zijn.

Ik voel me bevoorrecht met het mooiste vak van de wereld. En ook dat ik mag bijdragen om de tuin (en zo het leven) van jou als tuinliefhebber mooier te maken.

Natuur- én mensenmens

Natuur staat bij mij op nummer één, naast het contact met mensen. Want juist het contact tussen de mens en de natuur, en de planten in de tuin maakt mij blij. In verbinding met de tuin en met jou als tuinliefhebber kom ik tot leven. Voeg daar een flinke scheut creativiteit aan toe die ik voor jou mag inzetten en dan heb je mijn missie te pakken.

Groei en bloei in je tuin

Tuinieren is voor mij een super dankbaar vakgebied. Van (bijna) niets iets maken is prachtig. Vergelijkbaar met het zaadje in de grond dat uitgroeit tot de prachtige bloem of de stevige eik. De creatieve denker en originele ontwerper in mij, weten raad met dat nog kleine 'niets' en helpen je jouw tuin te laten groeien en bloeien en steeds mooier te maken. Hoe je dat zelf doet ontdek je in mijn online cursus 'Maak-je-Tuin-Mooier'.

Gebruik je intuïtie bij het tuinieren

Tijdens de cursus Grondbeginselen Energetisch Beheer ontdekte ik wat ik sinds mijn jeugd al intuïtief doe. Het verbeteren van de energie, de sfeer in de tuin.

Want bewust en onbewust reageren we allemaal op sfeer. Je tuin wordt mooier met planten waarvan je intuïtief voelt dat ze bij je passen. Met het gevolg dat jouw tuin de sfeer heeft waar jij blijer van wordt.

Oneindige inspiratie, in de tuin en de wereld om me heen

Als je goed oplet verandert de natuur in je tuin op elk moment. Die groei en transformatie kenmerkt mij als mens ook. Ik houd ervan mijn grenzen te verleggen, diep in de materie te duiken en nieuwe werelden te ontdekken.

Planten en tuinieren en het bezoeken van tuinen en steden in het buitenland geven me volop inspiratie. Struinen door steden als Londen, Parijs, Budapest of Praag geeft me energie en maakt me enthousiast. Dit alles voorziet me van oneindige groei- en leermogelijkheden. Ik raak daardoor nooit uitgeleerd, het blijft boeiend en inspirerend. 

Liefde voor planten én zeilen

Wim Paul van der Ploeg

Met planten bezig zijn, nieuwe planten ontdekken en beter leren kennen en er foto's van maken geeft mij plezier.

En als ik een keer niet in een tuin of met planten bezig ben, zeil ik graag.

Zeilen geeft me, net als tuinieren, een gevoel van vrijheid en verbinding met de natuur en het grotere geheel.

Omringd zijn door de elementen: wind tegenover stilte, groen tegenover water, allebei is het voor mij heerlijk genieten in de buitenlucht.

Een van mijn favoriete tuinen

Great Dixter in Engeland is een van mijn favoriete tuinen omdat ze een lange border heeft met zogenaamde successie opvolging. Zo heeft deze border een grote diversiteit aan planten die opeenvolgend prachtig zijn in het voorjaar, in de zomer én in het najaar. Het is een voorbeeld voor mij om op diezelfde manier beplantingsplannen te maken.

Great Dixter Engeland


Perfectie in de tuin, de 'strijd' tegen onkruid

Ik leg voor mezelf de lat heel hoog maar heb in de loop der jaren geleerd en gezien dat het niet perfect hoeft. Ook in indrukwekkende tuinen groeit het onkruid zevenblad. Hoe goed je het ook wilt doen, het lukt niet altijd. Het leerde me dat je beter kunt kijken naar wat er wel is, wat wel gelukt is. Dat geeft een hoop rust.

Het ontstaan van mijn boek 'De magie van Tuinieren'

In 2017 zag mijn boek het licht: 'De magie van Tuinieren' over energetisch tuinieren.

Het is een uniek boek onder de tuinboeken. Het leert je om zelf een 'energetische tuinier' te worden. Het maakt je wegwijs hoe je kennis en ervaringen te combineren met je intuïtie. Dat samen zorgt voor waardevolle nuances die het verschil in jouw tuin gaan maken.

Een energetische tuin verrijkt jouw leven. Het tovert een glimlach op je gezicht als je een vlinder ziet fladderen tussen de kleurrijke bloemen. Er met plezier in je tuin werkt onder het genot van vogel getsjirp. De geur van bloemen je tegemoet komt. Of gewoon geniet van de rust onder het bladerdak van een grote boom.

Mijn manier van tuinieren

Regelmatig heb ik met mijn tuinklanten mooie gesprekken naast het werk dat we in de tuin doen. Zo ook met een dame uit Oosterbeek.

Op de dag dat ik bij haar in de tuin werkte kon ik niet alles doen wat er moest gebeuren. Drie dagen later kwam ik terug. Het verschil van de planten in zo'n korte tijd vond ik opmerkelijk. Dat zei ik tegen haar. Zegt ze uit het niets, "Ja dat komt omdat hier iemand met liefde voor de tuin zorgt."

En dat is precies de kern van mijn werk, met liefde, aandacht, zorg en een beetje magie jouw tuin behandelen. Zodat mijn en jouw tuinwerk zich vertaalt in prachtig groeiende en bloeiende planten voor een tuin waar je nog meer van geniet.

Samen brengen we de magie terug in je tuin

Hoe je dat bereikt? Dat bekijken en bespreken we samen in een tuinconsult. In dit tuinconsult verbinden we mijn intuïtie, kennis, ervaring en plantenkennis samen met jouw smaak, wensen en intuïtie. 

Stuur me een bericht met jouw aanvraag voor een tuinconsult

Ga nu aan de slag
met het Stappenplan voor
een Magische Tuin

Laat me je begeleiden naar een mooie tuin in jouw sfeer waar je blij van wordt en nog meer van geniet.

>